Hoe start ik ermee?

Leer hier hoe je begint aan jouw eigen geocache-avontuur!

De formaten

Micro

Dit zijn de kleinste caches. Ze hebben een inhoud van maximaal 100 ml. Er zit meestal alleen een logboekje in.

Small

Deze caches zijn al wat groter. ze hebben een inhoud van maximaal 1 l. Er zit een logboek en soms wat goodies en een trackable in.

Regular

Deze caches zijn weer een maatje groter en hebben een inhoud van maximaal 20 l.

Large

Dit zijn de allergrootste caches. inhoud? minstens 20 l.

De soorten caches

post-it
Traditionele caches

De eenvoudigste soort, waarbij de eindlocatie al staat vermeld op internet. De cacher voert de coördinaten in en kan op weg gaan.

Multicaches

Bij deze caches zijn alleen bepaalde waypoints (tussenpunten) gegeven. Zo kan er op een bepaald punt een vraag beantwoord moeten worden of moet er een volgend coördinaat gezocht en/of berekend worden.

wereldmap
vraagteken
Mystery cache

Bij deze caches is niet de locatie van de cache aangegeven, maar enkel een (fictief) punt in de buurt. Door vooraf een puzzel of opdracht op te lossen kan de echte locatie gevonden worden.

Events

Events zijn officiële bijeenkomsten van geocachers, welke als cache gelogd kunnen worden indien men ze bezoekt. De eenvoudigste vorm is het gewone event. Verder bestaan binnen deze categorie het CITO event (Cache In Trash Out, waarbij de bijeenkomst tot doel heeft de natuur te onderhouden), het Mega-event (events waarvan tenminste 500 mensen hebben aangegeven te zullen komen) en Giga events (minimaal 5000 aanmeldingen).

mensen
camera
Webcam

Webcamcaches hebben net als virtuele caches geen fysiek logboek dat in het veld gevonden kan worden. De bedoeling is herkenbaar (met gps zichtbaar) in beeld van een bepaalde webcam te gaan staan en als bewijs het plaatje van de webcam bij het log te voegen. Net als virtual caches worden nieuwe webcam caches niet langer geaccepteerd, en bestaan tegenwoordig alleen de caches gemaakt voordat dit type werd opgeheven nog.